This Confluence has been LDAP enabled, if you are an ASF Committer, please use your LDAP Credentials to login. Any problems file an INFRA jira ticket please.

Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

WikiWikiWeb

Et WikiWikiWeb er et kollaborativt hypertekst miljø, hvor styrken ligger i enkel adgang til og redigering af information.

Du kan redigere enhver side ved at at klikke på linken i bunden af siden. Flere sammensatte ord med store begyndelsesbogstaver danner et WikiName, som er en hyperlink til en anden side. Klik på titlen for at få en oversigt over alle sider som refererer til denne side. Sider som endnu ikke er oprettet er markeret med et spørgsmålstegn (eller en anden optegning, rød og fed): klik blot på linken for at tilføje en definition. Sådan oprettes også en ny side: tilføj et nyt WikiName til en eksisterende side, gem ændringen, klik på det nye link og opret siden (flere detaljer under HjælpTilSideOprettelse).

Det kan anbefales at lege i WikiSandBox så meget du har lyst. Hold venligst igen med at redigere andre sider til du føler dig hjemme med den måde wiki fungerer på.

Hvis du vil lære mere om hvad et WikiWikiWeb er, kan du læse Wiki:WhyWikiWorks og Wiki:WikiNature. Du kan desuden kigge i Wiki:WikiWikiWebFaq og Wiki:OneMinuteWiki. Denne wiki er også med i InterWiki rummet, som betyder at du nemt kan referere til et væld af informationer som er tilgængelige gennem andre offentlige wiki sites.

Interessante steder at begynde udforskningen af en wiki er

  • SenesteRettelser: se hvad folk arbejder på for tiden
  • FindSide: Forskellige måder at søge og gennemse databasen
  • TitelListe: en liste over alle sider i wiki'en
  • OrdListe: en liste over alle ord som indgår i en sidetitel (og dermed en liste over koncepter i en wiki)
  • SiteNavigation: en side med henvisninger til forskellige oversigtstyper for wiki'en
  • WikiSandBox: du er velkommen til at ændre denne side og eksperimentere med redigering

For yderligere hjælp se siderne HjælpIndhold og HjælpListe.

Wiki Navne

Et WikiName er ord sammensat af flere ord med stort begyndelsesbogstav. WikiName'' ord bliver automagisk hyperlinks til WikiName ordets side. Hvad der helt præcist er store og små bogstaver afgøres af opsætningen, standardopsætningen fungerer for tegnsættet Latin-1 (ISO-8859-1). Se nedenfor hvordan Asiatisk, Hebræisk og andre ikke-vesterlandske tegnsæt håndteres.

Når du klikker på den fremhævede titel (f.eks. HjælpForBegyndere på denne side) får du en oversigt over alle sider med link til den nuværende side. Dette fungerer også for sider som endnu ikke er oprettet.

Et spørgsmålstegn foran et link, eller en anderledes optegning med rød og fed betyder, at siden endnu ikke er defineret: Du kan klikke på spørgsmålstegnet for at komme med et bud på en definition (f.eks. DenneSideEksitererIkke). Hvis du klikker på sådan en link får du en standardside du kan redigere; først når du gemmer siden vil den blive oprettet rigtigt. Der er en liste over alle sider som ikke eksisterer men refereres til fra andre sider under ØnskedeSider.

For at escape et WikiName, f.eks. hvis du vil skrive ordet WikiName uden at linke til det, kan der anvendes en "tom" fed tekst (en række af seks enkelte anførselstegn) som her: WikiName. Alternativt kan du bruge den kortere syntaks "{{`" (two backticks), f.eks. Wiki`Name}}.

Se HjælpTilRedigering for at lære mere om markup.

  • No labels