Algemene opmerkingen

Apache OpenOffice 4.1.11 is een veiligheidsuitgave met andere oplossingen van problemen en kleine verbeteringen. Alle gebruikers van Apache OpenOffice 4.1.10 of eerder worden sterk geadviseerd om te upgraden. U kunt Apache OpenOffice 4.1.11 hier downloaden. Gebruikers van Windows 11 kunnen Apache OpenOffice voor geselecteerde talen ook ophalen vanuit de Microsoft Store. Update (27 november 2021): Apache OpenOffice is nu ook beschikbaar vanuit de Microsoft Store in Windows 10.

Bekijk deze Release Notes om te zien wat er nieuw is in deze versie, en ook belangrijke opmerkingen met betrekking tot bekende problemen en hun eventuele oplossingen.

Gebruik alleen de originele website “https://www.openoffice.org/download/” om te downloaden. De geïnstalleerde software kan worden geverifieerd met het vak Info over OpenOffice (zie menu "Help - Info over OpenOffice") door de getallen te vergelijken met de referentiegegevens op de webpagina voor het downloaden (bekijk de tekst in het lichtgroene vak). Voor Apache OpenOffice 4.1.11 moet het zijn "AOO4111m1 | Build ID 9808 | Rev. bdb20b2a64".

Opgedragen

Het project wil deze uitgave van Apache OpenOffice opdragen ter nagedachtenis aan Patricia Shanahan, die recent overleed. Patricia was een actieve Developer, Committer, en Project Management Committee (PMC) en zal zeer gemist worden. Pat nam deel aan het project sinds 2015.

Beveiliging

Nieuwe mogelijkheden

Andere verbeteringen

 • Lettergrootte van de Helpteksten is klein (moeilijk te lezen) en niet permanent aan te passen
 • Fontwork toegevoegd aan het menu Invoegen
 • Pictogram voor PDF exporteren ontbreekt in menu Bestand

Reparatie van problemen

Opvallende verbeteringen

 • Nieuwe beveiligingswaarschuwing, geïntroduceerd in AOO 4.1.10, blokkeerde nuttige functies

 • Het installatiebestand voor Windows had ontbrekende eigenschappen en miste een handtekening voor de code
 • Installatie op Windows: Aangepaste teksten gingen verloren na de overgang naar NSIS 3.x

 • Diagram ging verloren na opslaan in indeling .ODS

Voor een volledig overzicht van alle opgeloste problemen, bekijk de lijst in Bugzilla.

Taalondersteuning

Nieuwe en bijgewerkte vertalingen

Er zijn geen nieuwe of bijgewerkte talen.

Nieuwe en bijgewerkte woordenboeken

Nieuwe woordenboeken

Geen nieuwe woordenboeken voor deze uitgave.

Bijgewerkte woordenboeken

English (en-GB)

Voor een volledige lijst van beschikbare talen en taalpakketten, bekijk de pagina voor downloaden (klik op de keuzelijst voor de talen).

Ondersteuning platform 

Binaries worden verschaft voor dezelfde platforms als voor alle andere uitgaven van OpenOffice 4.1.x.

 • Windows
 • macOS
 • Linux 32-bit (RPM en DEB)
 • Linux 64-bit (RPM en DEB)

Bekende problemen

Voor gebruikers van macOS:

 • Apache OpenOffice zou gevlagd kunnen worden door de mogelijkheid Gatekeeper in macOS. Dit is een mogelijkheid om te helpen bij de beveiliging tegen malware op systemen van Mac. De Apache OpenOffice disk images zijn getekend door Apache zoals vereist door Apple, maar Gatekeeper zou nog steeds geactiveerd kunnen worden. Als dat gebeurt, volg dan onderstaande stappen.
  • Voor OS X tot en met 10.11 “El Capitan”: Er wordt een procedure uitgelegd op de volgende koppeling om toepassingen, die niet zijn geïnstalleerd via de Mac App store, toch toe te staan te worden uitgevoerd. Bekijk het artikel van Mac support.
  • Voor macOS 10.12 "Sierra" en hoger: In Finder, Control-klik of klik met rechts op het pictogram van de app. Selecteer Open boven in het contextmenu dat verschijnt. Klik op Open in het vak van het dialoogvenster. Indien daarnaar gevraagd, voer de naam en het wachtwoord van de beheerder in. Dit is alleen nodig als u Apache OpenOffice voor de eerste keer opstart.
 • macOS: Vanwege een bekend probleem in Oracle Java, zullen installaties van Apache OpenOffice op macOS, die niet de verouderde Apple Java 6 hebben geïnstalleerd, niet in staat zijn Oracle Java 7, 8 te herkennen. Als het niet mogelijk is bij te werken naar Java 9, installeer dan de verouderde versie van Apple Java vanaf de volgende koppeling: Legacy Apple Java 6. Dit stelt die gedeelten van AOO, die Java nodig hebben, in staat correct te worden uitgevoerd.

Voor gebruikers van Windows

 • Apache OpenOffice ondersteunt Java 8 (32-bit), wat de aanbevolen configuratie is, maar (speciaal op 64-bit Windows) zou u waarschuwingen kunnen krijgen over het feit dat de versie van Java defect zou zijn. In dat geval, download en installeer het Microsoft Visual C++ Redistributable for Visual Studio 2015, 2017 and 2019.
 • OPMERKING: U MOET een 32-bit Java Runtime Environment (JRE) hebben geïnstalleerd, zelfs op een 64-bit machine.

Informatie over installatie

Instructies voor installeren zijn te vinden op: https://www.openoffice.org/download/common/instructions.html 

Blijf geïnformeerd over Apache OpenOffice 

Het wordt aanbevolen om u te abonneren op de Apache OpenOffice announcement mailinglijst om belangrijke informatie over updates van het product en oplossingen voor beveiligingsproblemen te ontvangen. Stuur, om u te abonneren, een e-mail naar:  announce-subscribe@openoffice.apache.org. 

U kunt het project ook volgen op Twitter, Facebook, en YouTube.

 • No labels