Vertalingen beschikbaar voor: Asturianu (ast)Bulgarian (bg) | Deutsch (de) | Ελληνικά (el) | Español (es) | Galego (gl) | Italiano (it) | Bahasa Indonesia (id) | Русский (ru) | 简体中文 (zh-CN) | 正體中文 (zh-TW)

Algemene opmerkingen

Apache OpenOffice 4.0 is nu beschikbaar vanaf onze officiële downloadpagina.  Voortbordurend op het grote succes van de uitgave van OpenOffice 3.4, die meer dan 57 miljoen downloads telde, bevat deze belangrijke update opwindende nieuwe mogelijkheden, verbeteringen en opgeloste problemen.  OpenOffice 4.0 bevat nu een innovatieve nieuwe gebruikersinterface voor de zijbalk, aanvullende taalondersteuning voor 22 talen (inclusief 3 nieuwe talen), 500 opgeloste problemen, verbeteringen in de uitwisseling met Microsoft Office, verbeteringen voor tekenen/afbeeldingen, verbeterde uitvoeringen, etc. U kunt later in deze Release Notes de details daarover lezen.

Een ander ding dat u direct zult opmerken, op deze pagina, onze website en op andere plaatsen, is ons nieuwe logo.  Het nieuwe logo is het resultaat van vele stadia in ontwerp, samenwerking tussen getalenteerde ontwerpers en een wedstrijd waarin 40 logo's werden beoordeeld door meer dan 50.000 gebruikers.

We willen een speciaal "hallo" uitspreken aan onze gebruikers die zijn geüpgraded.  We hopen dat de nieuwe mogelijkheden u bevallen, in het bijzonder de UI voor de zijbalk.  Deze mogelijkheid is gebaseerd op de code die werd bijgedragen door IBM, vanuit hun product Lotus Symphony.  We hebben die code aangepast en, gebaseerd op verschillende ronden van terugkoppeling van gebruikers zoals u, hem verbeterd en geïntegreerd in OpenOffice.

En voor nieuwe gebruikers, welkom bij de gemeenschap!  We hopen dat het gebruiken van Apache OpenOffice, de leidende gratis en open kantoorsuite, u zal bevallen.

Zoals altijd stellen wij bijzonder veel prijs op uw terugkoppelingen:

U kunt ons ook vinden op Twitter, Facebook en Google+.

Open Source-gemeenschap

Bij Apache werken we transparant als een open gemeenschap van vrijwilligers.  We ontwikkelen open source-software ten behoeve van iedereen.  We bedelen niet om geldelijke steun.   Maar als u geïnteresseerd bent om u bij ons te voegen, ons te helpen de volgende mooie versie van OpenOffice te maken, dan horen we graag van u.  We zijn niet alleen programmeurs, maar een gemeenschap van testers, UI-ontwerpers, web-ontwerpers, technische schrijvers, experts op het gebied van toegankelijkheid, vertalers, experts op het gebied van sociale media, etc.    Vrijwilligers op alle gebieden zijn van harte welkom.   Meer informatie is te vinden op onze pagina Get Involved.

Nieuwe mogelijkheden en verbeteringen

Nieuwe zijbalk

De zijbalk is een belangrijke nieuwe mogelijkheid voor de gebruikersinterface van alle toepassingen binnen OpenOffice.

De zijbalk maakt beter gebruik van de huidige brede beeldschermen dan traditionele werkbalken. Het paneel 'Eigenschappen' is context-gevoelig en geeft panelen weer met de documenteigenschappen die het meest regelmatig worden gebruikt voor de huidige taak van bewerken.

Klik op deze afbeeldingen voor een meer gedetailleerde weergave:


Schermafbeeldingen van Writer met inhoud voor tekst, afbeelding en vormen (van links naar rechts). Het nieuwe logo van OpenOffice is geplakt als afbeelding (gecentreerd) en met bewerkbare randen (rechts).

Als u merkt dat u een bepaald paneel niet veel gebruikt, klik dan eenvoudigweg op de titel ervan en het zal inklappen tot één enkele regel tekst. Een kleine + of - links van de titel van het paneel geeft aan of het paneel is ingeklapt of uitgevouwen.


Verschillende panelen die zijn ingeklapt of uitgevouwen

 • Elf panelen voor eigenschappen zijn gemigreerd vanuit IBM Lotus Symphony: Uitlijning, Vlak, Cel (uiterlijk), Afbeelding, Lijn, Getalopmaak, Pagina, Alinea, Positie en grootte, Tekst en Omloop.
 • Zeven panelen komen uit het oude gereedschap van Impress: Beschikbaar om te gebruiken, Aangepaste animatie, Lay-outs, Recent gebruikt, Diawissel, Tabelontwerp, Gebruikt in deze presentatie.
 • Vier zijn niet-modale (d.i. zijn niet vast te zetten) dialoogvensters: Functies, Galerij, Navigator, Stijlen en opmaak.
 • Eén is nieuw: Invoegen.


Panelen uit Symphony, het oude paneel Taken uit Impress, OpenOffice dialoogvensters (van links naar rechts).

De breedte van de zijbalk kan worden aangepast. De besturingselementen passen hun grootte overeenkomstig aan. Als u meer ruimte nodig heeft kan het worden losgemaakt — en mogelijk verplaatst naar een tweede beeldscherm — of het kan worden verkleind tot een dunne tabbalk. Eén enkele klik op één van de pictogrammen en de zijbalk is weer terug.


Verschillende breedten van de zijbalk: maximale breedte, standaard breedte, te nauw om inhoud weer te geven, ingeklapt tot tabbalk (van links naar rechts).


Zwevende zijbalk, kan worden verplaatst naar tweede beeldscherm

Natuurlijk kunnen niet alle functionaliteiten van OpenOffice door besturingselementen worden weergegeven in de zijbalk. Indien u een meer uitgebreide functie nodig hebt, klik dan eenvoudigweg op de knop "meer opties" in de titelbalk van een paneel om een dialoogvenster te openen met veel meer opties en eigenschappen.


Klik op 'meer opties' om, nou, meer opties te krijgen.

Meer informatie kan worden gevonden in de OpenOffice wiki.

Verbeteringen in uitwisseling

Betrouwbaarheid en uitwisseling is een voortdurend doel voor Apache OpenOffice. En er zitten veel verbeteringen in de nieuwe versie. Hier is een overzicht van de belangrijkste verbeteringen voor betrouwbaarheid sinds de uitgave van Apache OpenOffice 3.4.1, inclusief mogelijkheden, verbeteringen en gerepareerde problemen.

Tekstdocumenten

Omschrijving

Origineel

AOO 3.4.1

AOO 4.0

Ondersteuning van grafische opsommingstekens in MS word 2003

Verbetering van betrouwbaarheid inhoudsopgave met MS Word 2003 (tabs, attributen & springen naar...)

Verwijzing bladwijzer naar normale nummering

Attributen voor nummering-/opsommingstekens bepaald door het eindeteken van een alinea in MS Word

Presentatie-documenten

Omschrijving

Origineel

AOO 3.4.1

AOO 4.0

Behoud speciale nummering bij opslaan of openen van een ppt-bestand

Ondersteuning voor speciale getegelde vulling (grootte van afbeelding bedekt hoofdpagina) achtergrond die moet worden geëxporteerd in het ppt-bestand

Het attribuut Vullen van de grafische achtergrond in tabel kan correct worden weergegeven bij het laden van ppt-bestand

Ondersteuning van een verbinding die is verbonden met de PPT-tabel

crash in AOO 3.4.1

Rechte ingekeepte pijl met de eigenschap "Vorm aanpassen aan tekst" kan juist worden geïmporteerd

3D-effecten behouden bij importeren lijn

Werkbladdocumenten

Omschrijving

Origineel

AOO 3.4.1

AOO 4.0

Behoud hoogte taartdiagram bij openen Excel-bestand

Ondersteuning van het bereik dat is gespecificeerd door een formule met een verwijzing of benoemd bereik als gegevens voor een diagram

Geef naam diagram weer middels VBA API door te klikken op een knop

Ondersteuning voor functie gegevensfilter bij samengevoegde cellen

Ondersteuning voor gebruikergedefinieerde opmaakcode in xls als waarde van de cel TRUE of FALSE is

Ondersteuning van GETPIVOTDATA in Excel

Ondersteuning van opmaakcode "0_;.00"

OOXML algemeen

Omschrijving

Origineel

AOO 3.4.1

AOO 4.0

Ondersteuning van overzichtsniveau Docx

Ondersteuning voor kleur achtergrond tabel vanuit de tabelstijl in docx-bestand

Ondersteuning van meer typen Nummering-/opsommingstekens in docx

Ondersteuning voor kleur lettertype in tabel in pptx

Tekenobject verbeteringen/uitbreidingen

Nieuw kleurenpalet

Het kleurenpalet is verbeterd en uitgebreid met een selectie van meer bruikbare kleuren, geschikt in een nieuw schema om het vinden van kleuren eenvoudiger te maken.

Het nieuwe palet is een mix van het Lotus Symphony Palette, gecombineerd met de meest bruikbare originele kleuren.

Nieuwe kleurverlopen

De kleurverlopen zijn verbeterd en uitgebreid met nieuwe, meer bruikbare, voornamelijk afkomstig uit Lotus Symphony. De oude zijn behouden, maar verplaatst naar het einde van de lijst (niet in de afbeelding). Deze kleurverlopen maken veel betere vullingen bij, bijvoorbeeld, het gebruik in achtergronden van dia's.

Nieuwe onderwerpen voor Galerij en uitbreidingen Galerij

Onderwerpen voor Galerij toegevoegd vanuit Symphony.
 • Pijlen
 • Opsommingstekens (uitgebreid)
 • Computers
 • Diagrammen
 • Omgeving
 • Financieel
 • Personen
 • School & universiteit
 • Symbolen
 • Tekstvormen
 • Transport
Uitbreidingen van de bestaande Galerij
 • Oude onderwerpen zijn behouden en soms uitgebreid
 • Galerij is nu in staat om SVG-afbeeldingen op te slaan en te gebruiken
 • Vele nieuwe afbeeldingen zijn nu in de indeling SVG, wat ruimte bespaart op uw computer en de gebruiker de hoogste kwaliteit vectorformaat geeft
 • Mogelijkheid om uw eigen afbeeldingen in SVG en Metafile toe te voegen
 • Kan nu zowel horizontaal als verticaal worden georiënteerd en zal zijn lay-out automatisch aanpassen
 • Nu ook altijd beschikbaar in de nieuwe zijbalk

Gebruikersinterface voor handvatten voor selectie verfijnd

 • Handvatten voor selectie werden opnieuw bewerkt om ze beter te kunnen onderscheiden.
 • Transparantie werd toegevoegd om een kleine 'hint' te geven wanneer de handvatten iets bedekken, maar alleen voor de vulling van het handvat (niet hun randen) om ze niet moeilijker zichtbaarder te maken dan nodig.
 • Het ontwerp werd licht afgerond.
 • Kleuren werden een weinig aangepast voor betere identificatie (voornamelijk indien handvatten zijn geselecteerd).
 • Bij het door de handvatten gaan middels het toetsenbord (CTRL-TAB) knipperen de gele handvatten voor Aangepaste vormen net als de andere handvatten om het actieve handvat juist te kunnen visualiseren.

Visualisatie voor selectie verfijnd

 • Voor vele gevallen is de selectie van objecten of meerdere objecten verbeterd door de kleur voor selectie uit het systeem te gebruiken.
 • Gebruik van en ophalen van die systeembrede SelectionColor werd geünificeerd om het te kunnen garanderen voor alle selecties op alle systemen.
 • Een kort knipperen werd toegevoegd om objecten te identificeren waarin tekst kan worden toegevoegd door te beginnen met typen of op Return te drukken.

Dit wordt op verschillende plaatsen gebruikt, zoals; Objecten met modus Tekst bewerken, accentueren van objecten als doel voor Slepen&neerzetten of bewerken van objecten (eerder werden zwart/wit gestreepte lijnen gebruikt).

Beter afdrukvoorbeeld

Het afdrukvoorbeeld in het dialoogvenster Afdrukken is nu volledig AntiAlialised. De eerdere versie was dat niet, dus konden dunne lijnen verdwijnen of ontbrekende gedeelten produceren.

Verbeterde conversie naar Bitmap-afbeeldingen

De conversie naar Bitmap-afbeeldingen is enorm verbeterd door alle soorten tekenobjecten, inclusief OLE's voor diagrammen en andere. Dit is niet alleen handig voor het intern converteren van objecten naar bitmaps, maar wordt ook gebruikt bij exporteren als bitmaps nodig zijn en het klembord van het systeem. Het werkt zowel met enkele objecten als met meerdere selecties. Transparantie van het object en AntiAliasing op de randen ervan is nu perfect.

Verbeterd type vulling 'Bitmap'

Alle tekenobjecten die een vulling Bitmap kunnen hebben, profiteren nu van het nieuwe enorm verbeterde type vulling Bitmap:

 • Het nieuwe type vulling Bitmap behoudt Transparantie, de oude versie was daar niet toe in staat en voegde altijd een witte achtergrond toe.
 • Het maakt het gebruiken van vectorafbeeldingen mogelijk en die blijven vectorafbeelding als zij worden verwerkt (in het bijzonder handig bij bijv. afdrukken, PDF en andere export).
 • Het ondersteunt SVG en Metafile als FillData, niet langer beperkt tot BitmapData.
 • Instellingen voor Tegels, AutoAanpassen, Grootte, Positie en Verschuiving worden volledig ondersteund (in dialoogvenster Vlak).
 • Geanimeerde GIF's worden nu toegelaten als type Vulling.

Voorbeelden hiervan bevatten:

 1. Zelf maken van een schaal onafhankelijke vulling tijdens tekenen, altijd en overal, met behulp van tekenobjecten
  1. het converteren naar Metafile
  2. maken een opmaakprofiel Vulling op baiss daarvan
 2. Gebruiken van een SVG of een vector-indeling (WMF) importeren om een nieuw opmaakprofiel Vulling te definiëren.

Denk aan de mogelijkheden voor het vullen van achtergronden van pagina's, balken van diagrammen of andere items. Deze zullen als vector-gegevens worden gebruikt bij afdrukken of exporteren naar PDF.

Verbeterd kopiëren/plakken

Alle toepassingen ondersteunen nu transparante en AntiAliasing versies van, bijvoorbeeld, tekenobjecten in de selectie om te worden uitgewisseld met externe toepassingen. Dit is een resultaat van de verbeterde conversie naar Bitmap en het toevoegen van de grafische indeling PNG naar de ondersteunde indelingen voor het klembord.

Niet-grafische objecten worden geconverteerd op aanvraag en grafische objecten worden gekopieerd met volledige ondersteuning voor transparantie en AntiAliasing.

Het is nu mogelijk om elk object te kopiëren/plakken naar een externe toepassing met PixelGraphic, het aan te passen zoals gewenst en het weer terug te kopiëren naar elke toepassing in OpenOffice zonder verlies in kwaliteit. Dit maakt het voor iedereen mogelijk om eenvoudig en volledig grote bewerkingen aan afbeeldingen buiten OpenOffice uit te voeren met het gereedschap van zijn keuze en de mogelijkheden die hij nodig heeft.

Verbeterd Slepen&neerzetten

Slepen&neerzetten is verbeterd door een 'interne' modus. Het is nu mogelijk om alles te Slepen&neerzetten 'op' een bestaand tekenobject om de afbeelding of type vulling te wijzigen terwijl de CTRL+SHIFT (Ctrl+Cmd op Mac) wordt ingedrukt tijdens Slepen&neerzetten.

Als visuele controle wordt het doelobject voor de actie Slepen&neerzetten gevisualiseerd met behulp van de nieuwe Selectie visualisatie en een unieke muiscursor.

 • Slepen&neerzetten vanuit extern: wijzigen van type vulling naar Bitmap (inclusief transparantie), gebruik bijvoorbeeld SVG of metafile
 • Slepen&neerzetten intern (klik op het/de bronobject(en), wacht een seconde totdat de muisaanwijzer wijzigt, start slepen, houd CTRL+SHIFT ingedrukt)
 • als de bron een tekenobject is: stijlen worden gekopieerd (Lijnstijl, stijl voor vulling, etc.)
 • als de bron een grafisch object is: stijl voor vulling wordt aangepast naar de geometrische inhoud van de bron

Hier is een voorbeeld:

(a) Teken een object, bijv. een afgeronde rechthoek met een omtrek, teken een object Pijl, kies er Vulling en lijnstijl voor.
(b) Als u met Slepen&neerzetten op het doelobject plaatst, kopieert het de stijl voor vulling en lijnstijl.
(c) Als u de pijl converteert naar metafile (bijv. met behulp van het contextmenu), met Slepen&neerzetten op het doelobject plaatst, wordt het gevuld met de vectorgegevens van de pijl.

Dit is bijzonder handig als u snel de stijlen voor vulling van een object wilt definiëren of de grafische stijlen van een object wilt kopiëren naar andere.

Ook zeer handig:

 • U kunt de Galerij gebruiken als tijdelijke opslagruimte voor tekenobjecten of grafische objecten die voor dat doel gebruikt worden.
 • U kunt vanuit daar rechtstreeks Slepen&neerzetten op tekenobjecten.
 • U kunt vanuit externe bronnen Slepen&neerzetten op tekenobjecten.

Aanpassen van begin/einde van lijn aan breedte van lijn

Het is praktisch dat als u de breedte van een lijn van een object wijzigt waar pijluiteinden zijn gedefinieerd aan het begin en einde ervan de gebruikte pijluiteinden worden aangepast aan de wijziging van uw breedte van de lijn; anders moet u die zelf aanpassen. Dit werd al gedaan in Draw en Impress. Dit is nu geünificeerd en gecentraliseerd en werkt het in alle toepassingen van OpenOffice.

Verbeteringen voor exporteren van SVG

Enkele verbeteringen voor het exporteren naar SVG werden toegevoegd om enig verlies van kwaliteit te vermijden.  Meer verbeteringen op dit gebied zijn gepland voor toekomstige uitgaven.

Verbeteringen voor afbreken SVG/Metafile

Als een geïmporteerde SVG/metafile  wordt bewerkt, moet die worden opgedeeld in tekenobjecten.   De code hiervoor werd verbeterd in deze uitgave.  Meer verbeteringen op dit gebied zijn gepland voor toekomstige uitgaven.

Verbeteringen voor importeren van SVG

Verbeteringen en oplossingen van problemen werden gemaakt in de code voor het importeren van SVG. Dank daarvoor aan alle gebruikers  die problemen hebben gerapporteerd en testdocumenten voor SVG hebben aangedragen.  Als u een SVG-bestand hebt dat er anders uitziet dan het zou moeten, aarzel dan niet om het als een bijlage toe te voegen aan een melding in de Apache OpenOffice Bugzilla.

Modus Afbeelding bijsnijden biedt voorbeeld

Bij het werken aan een grafisch object is het mogelijk om daar een gebied voor bijsnijden in te stellen.  Bij het gebruiken van de interactieve modus daarvoor geeft de nieuwe versie het niet-zichtbare gedeelte van de grafische inhoud (het bij te snijden deel) weer als transparant en plaatst daar een kleine rand omheen.  Op deze manier hoeft u niet langer te raden waar of hoe groot de bij te snijden gegevens zijn.

Dit voorbeeld geeft het bijsnijden van een SVG-afbeelding weer:

Geünificeerde visualisatie van pop-ups van kleurenpalet

Alle plaatsen waar een pop-up van het kleurenpalet wordt weergegeven (de vorm waarin de kleuren zijn geschikt in een raster) zijn opgeknapt en aangepast om dezelfde grootte en breedte te gebruiken.  De breedte (12 kolommen) werd aangepast aan het nieuw ontworpen kleurenpalet. Bekijk 'Nieuw kleurenpalet' voor een afbeelding

Ondersteuning voor transparantie in pixelindelingen (PNG)

Bij het exporteren van geselecteerde tekenobjecten naar indelingen die transparantie ondersteunen, bijv. PNG, gebruikt OpenOffice nu standaard een transparante achtergrond. Dit maakt het mogelijk afbeeldingen die in andere toepassingen zijn gemaakt te gebruiken om verder te verwerken.

Verbindingen ondersteunen roteren

Verbindingen schakelen niet langer gereedschappen voor draaien of scheeftrekken uit indien geselecteerd. Hoewel dit een klein voordeel is met zelfstandige verbindingen, is het zeer handig bij het selecteren van een aantal grafische objecten die men wil draaien. Dit was een verzoek in het OpenOffice gebruikersforum, waar een gebruiker een tekening, die was gemaakt met vele tekenobjecten en vele verbindingen, 90 graden wilde draaien. Dat is nu mogelijk zonder het ongemak van het deselecteren van alle verbindingen.

Gecorrigeerde visualisatie van de vulling type Arcering

Bij het in- of uitzoomen in kleine visualisaties (bijv. paginavoorbeelden) werden objecten of pagina's die een arcering als type vulling gebruikten slecht gevisualiseerd omdat er teveel lijnen werden weergegeven in een te klein gebied. Het type vulling Arcering gebruikt nu een minimale lijnafstand om het er beter uit te laten zien in visualisaties in weergaven Bewerken. Dit was al het geval in oudere versies van de kantoorsuite, maar ging verloren bij het opnieuw ontwerpen van de visualisatie.

Betere ondersteuning voor kleurverlopen in metafiles

Kleurverlopen in metafiles worden gedraaid en scheefgetrokken (schuin) tezamen met het metafile en gedraagt zich zo soortgelijk als bitmap-afbeeldingen. Beginkleur en eindkleur zijn nu opgenomen in deze kleurverlopen. Deze verbetering wordt zichtbaar als u een kleiner aantal stappen voor het kleurverloop gebruikt. Alle kleurverlopen worden nu in modus Presentatie hetzelfde weergegeven als wanneer zij worden weergegeven in de modus Bewerken.

Verbeteringen/uitbreidingen Calc en Diagram

Ondersteuning voor relatieve hoogte taartdiagram:

Voor taartdiagrammen die zijn geïmporteerd uit andere indelingen werd het attribuut Hoogte niet ondersteund. Dat is nu toegevoegd en zorgt er voor dat taartdiagrammen er meer uitzien als het origineel.

Nieuwe functies

Calc ondersteunt nu de werkbladfuncties:  GEMIDDELDEALSS, AANTALALSS en SOMALSS.  Deze functies stellen u in staat verschillende voorwaarden te combineren.

Calc ondersteunt nu de functie XOR. De functie completeert de reeds beschikbare set van Booleaanse functies.

Calc ondersteunt nu de functies LINKSB, RECHTSB, LENGTEB en DEELB. Deze functies zijn speciale versies voor DBCS-talen (double byte character set).

Calc's functie ASELECT werd opnieuw geïmplementeerd om het algoritme Mersenne-Twister te gebruiken.

Verbeteringen/uitbreidingen voor extensies

Nieuw beheer werkbalken

Extensies gebruiken nu een nieuw beheer voor werkbalken, bekijk https://issues.apache.org/ooo/show_bug.cgi?id=121577 ; Op dit moment moeten extensies voor 3.x die het vervallen mechanisme gebruiken worden bijgewerkt om met OpenOffice 4.0 te kunnen werken. Veel populaire extensies, inclusief woordenboeken, worden niet beïnvloed door de wijziging.

Geünificeerd menu API

Het menu API is geünificeerd, wat het helderder maakt en vriendelijker voor gebruikers van de API. De volgende interfaces zijn vervallen en vervangen: css.awt.XMenuExtended, css.awt.XMenuExtended2, css.awt.XMenuBarExtended, css.awt.XPopupMenuExtended. Bekijk https://issues.apache.org/ooo/show_bug.cgi?id=121542#c2 voor details.

Opmerking: auteurs van extensies die meer informatie willen over bovenstaande wijzigingen worden aangemoedigd om hun vragen te posten op onze API mailinglijst.

Verbeteringen/uitbreidingen uitvoering

Vele bronlekken werden gedicht.

Vele bronlekken werden gedicht, dit vermindert de vraag naar geheugen en verbetert de stabiliteit van de toepassing.

Versnellen van grafisch renderen

Meer versnellingen van renderen worden gebruikt (op systemen die het ondersteunen, systeem-afhankelijk)

 • Bitmaps met transparantie worden direct gemaakt
 • Bitmaps die worden getransformeerd (gedraaid/schuin getrokken/gespiegeld) worden direct gemaakt
 • Lijnen zonder Lijnbreedte en/of transparantie worden direct gemaakt
 • Gegevens voor geometrie en pixels wordt gebufferd in systeem-afhankelijke indelingen

Dit maakt het, bijvoorbeeld, mogelijk om zelfs geanimeerde GIF's te gebruiken als vulling voor objecten voor elk object en om deze in in real time te transformeren (indien ondersteund door het systeem).   Het vergroot ook visualisatie van de geometrie enorm gedurende het bewerken (in de weergaven Bewerken) indien ondersteund.

Aanvullende taalondersteuning

Nieuwe vertalingen die beschikbaar zijn in Apache OpenOffice 4.0 omvatten:

 • Grieks
 • Portugees
 • Tamil

Bijgewerkte vertalingen omvatten:

 • Asturisch
 • Tsjechisch
 • Duits
 • Brits Engels
 • Spaans
 • Fins
 • Frans
 • Schots Gaelic
 • Galicisch
 • Hongaars
 • Italiaans
 • Japans
 • Koreaans
 • Nederlands
 • Braziliaans Portugees
 • Russisch
 • Slowaaks
 • Sloveens
 • Vereenvoudigd Chinees

Voor een volledige lijst van beschikbare talen en taalpakketten: bekijk deze gedetailleerde downloadpagina.

Opmerking: Verschillende andere vertalingen zijn in bewerking en zullen worden uitgegeven indien beschikbaar.  Als uw taal hierboven niet is vermeld en u wilt helpen met het vertalen van de gebruikersinterface, we verwelkomen alle vrijwilligers

Verbeterd programma voor kwaliteitsbeheer

Nieuw geautomatiseerd testkader

Apache OpenOffice 4.0 heeft een nieuw geautomatiseerd testkader gebaseerd op JUNIT dat test op de gebieden van

 • BVT (Basic Verification Tests)
 • FVT (Functional Verification Tests)
 • PVT (Performance Verification Tests)
 • SVT (System Verifcation Tests)

Wijzigingen die achterwaartse compatibiliteit beïnvloeden

Module binfilter verwijderd

We schrijven en lezen niet langer naar de oudere StarOffice bestandsindelingen (bestanden met de extensies .sdw, .sdc, .sdd, etc.).  Verwijderen van deze code maakt het onderhouden van de basis met code van OpenOffice eenvoudiger.  De oudere indelingen zijn nooit de standaard indeling geweest in enige versie van OpenOffice.  Gebruikers met oudere documenten van StarOffice wordt geadviseerd om ze opnieuw op te slaan in ODF-indeling (.odt, *.ods, *.odp, etc.) *vóór het upgraden naar Apache OpenOffice 4.0. Dit kan worden gedaan met behulp van Bestand - Assistenten - Conversieprogramma voor documenten in OpenOffice 3.x  bestanden van OpenOffice.org 1.x (*.sxw, *.sxc, *.sxi) worden nog steeds ondersteund.

Ondersteuning voor Python bijgewerkt

PyUNO is nu compatibel met de laatste C-Python 3.x maar om de impact voor bestaande toepassingen te verkleinen, is de ondersteuning voor C-Python 2.x behouden en blijft de standaard. De interne Python, standaard gebruikt in de Windows en MacOS-X ports, is nu bijgewerkt naar versie 2.7.5 wat enkele honderden problemen oplost en belangrijke verbeteringen voor de uitvoering geeft maar nog steeds compatibel is met eerdere versies. Bestaande scripts zouden enige kleine aanpassingen nodig kunnen hebben maar zullen normaal gesproken werken als voorheen.

Ondersteuning voor systeem C++ STL

De sjabloonbibliotheek stlport4 werd overbodig met het rapport TR1 van de C++ standaard en werd vervallen verklaard en niet langer onderhouden. Apache OpenOffice 4 schakelt over naar het standaard sjabloonbibliotheek van het eigen systeem, du dienen extensies die zijn geschreven in C++ opnieuw te worden gecompileerd met de Apache OpenOffice 4 SDK.

Opgeloste problemen

Vanaf 17 juli 2013 waren er 498 geverifieerde problemen opgelost.

Deze lijst kan worden gevonden op: VERIFIED or CLOSED

(Inloggen op OpenOffice Bugzilla stelt u in staat om te zoeken naar problemen die u zouden kunnen interesseren.)

Belangrijke oplossingen van problemen zijn gemaakt op deze gebieden:

Ondersteuning voor Java 7 en de Java Access Bridge v2.0.3 geïmplementeerd in JRE 1.7u6 en later is hersteld. gebruikers van het Windows OS die Accessibility ondersteuning voor Assistive Technology-programma's nodig hebben kunnen nu huidige uitgaven van Oracle van de Java SE 7 Runtime Environment en de Java Accessibility API gebruiken op Windows.

Het QA-team heeft ook aanvullende oplossingen bijgehouden. Bekijk hun volledige rapporten op:

http://wiki.services.openoffice.org/wiki/QA/Report/WeeklyReport

Bekende problemen

 • Apache OpenOffice 4.0.0 zal worden gevlagd door de nieuwe faciliteit Gatekeeper in Mac OS X Mountain Lion. Dit is een nieuwe mogelijkheid om te beveiligen tegen malware op systemen van Mac. Er is een procedure die wordt uitgelegd in de volgende koppeling om toepassingen, die niet zijn geïnstalleerd vanaf de Mac App store, toe te staan te worden uitgevoerd. Bekijk het artikel bij de ondersteuning van Mac op http://support.apple.com/kb/HT5290.
 • Apache OpenOffice 4.0.0 ondersteunt Java 7, wat de aanbevolen configuratie is; maar (in het bijzonder op 64-bit Windows) zou u waarschuwingen kunnen ontvangen dat de versie van Java defect zou zijn. In dat geval, download en installeer de Microsoft Visual C++ 2010 Redistributable Package. Indien u nog steeds problemen ondervindt, installeer de meest recente versie JRE 6. Zorg er voor dat u het bestand "Windows x86 Offline (32-bit)" kiest. Configureer OpenOffice dan om het te gebruiken in "Extra - Opties - OpenOffice - Java". Bekijk dit onderwerp in het forum voor meer informatie.
 • Apache OpenOffice 4.0.0. heeft een nieuw kleurenpalet gekregen. Indien u uw "persoonlijke gegevens" hebt gemigreerd vanuit een eerdere versie, is het oude kleurenpalet ook gemigreerd: u zult het nieuwe palet niet zien en (als u een niet-Engelse versie gebruikt) zullen sommige namen van de kleuren alleen in het Engels verschijnen. Sluit, om het nieuwe palet te verkrijgen, Apache OpenOffice en de snelstarter, zoek naar het bestand “standard.soc” in uw Apache OpenOffice gebruikersmap en hernoem het bestand, bijvoorbeeld naar “standard_AOO341.soc”. Bij de volgende start van Apache OpenOffice wordt het nieuwe kleurenpalet getransfereerd naar uw gebruikersmap en is beschikbaar.
 • Sommige extensies dienen te worden bijgewerkt om te kunnen werken met Apache OpenOffice 4.0 wegens wijzigingen en vereenvoudigingen in de API, die werden geïntroduceerd met de nieuwe uitgave. In de meeste gevallen kunnen de extensies door hun ontwikkelaars eenvoudig worden aangepast om met OpenOffice 4.0 te kunnen werken. Gebruikers en ontwikkelaars kunnen meer informatie vinden op deze speciaal daarvoor bestemde wikipagina.

Upgraden/Installeren

Bij het installeren van Apache OpenOffice 4.0.0 op een machine waarop al OpenOffice 3.4.1 of 3.4.0 is geïnstalleerd, zal de gebruiker worden gevraagd of hij wil dat de "persoonlijke gegevens" vanuit de eerdere versie wordt gemigreerd naar de nieuwe versie.  Dit bevat informatie zoals aangepaste woorden voor spellingscontrole, woordenboeken, extensies, etc. Standaard is deze migratie ingeschakeld, maar de gebruiker kan hem uitschakelen via het keuzevak.

In sommige gevallen, als de gebruiker voor het eerst Apache OpenOffice 4.0 opstart na een upgrade die ook de migartie van de persoonlijke gegevens bevat, zal de gebruiker een dialoogvenster zoals dit zien:
Het is veilig om op OK te klikken in dit dialoogvenster.

Nadat een upgrade is voltooid, zouden er enkele bestanden, gerelateerd aan de oudere versie van OpenOffice, nog op uw machine kunnen staan.  Deze kunnen veilig worden verwijderd:

 • De lege map:  C:\Program Files\OpenOffice.org 3\share\uno_packages\cache\uno_packages
 • Mappen met installatiebestanden van eerdere versies, vaak op uw Bureaublad, met namen zoals:
  • OpenOffice.org 3.4.1 (en-US) Installation Files
  • OpenOffice.org 3.4 (en-US) Installation Files
  • OpenOffice.org 3.3 (en-US) Installation Files

Voor aanvullende informatie over upgraden/installeren, bekijk dan de Install Guide.

Geïnformeerd blijven over Apache OpenOffice

U wordt aangemoedigd om u te abonneren op de Apache OpenOffice mailinglijst voor aankondigingen, om belangrijke notificaties te ontvangen, zoals updates van het product en beveiligingspatches.  Voor een abonnement kunt u een e-mail sturen naar:  announce-subscribe@openoffice.apache.org.

U kunt het project ook volgen op Twitter, Facebook en Google+.

 • No labels