סקירה כללית

Apache OpenOffice 4.1.0 מכילה גירסה עם שיפורים קטנים. מומלץ לכל משתמשי Apache OpenOffice להתקין אותה. הגירסה ניתנת להורדה מכאן.

אפשר למצוא במערכת Bugzilla את רשימת הבעיות שנפתרו בגירסה זו, אך באופן כללי חלו שיפורים בתחומים אלו: שיפורים בתאימות OOXML, תוספות שונות, תיקוני תקלות, עדכוני תרגום לשפות קיימות ותרגומים לשפות חדשות, כולל עברית. בהמשך מופיע פירוט השיפורים בגירסה זו. בנוסף, Apache OpenOffice תואמת כעת לסביבות Java עם 64 ביטים, ולריצה במערכת החדשות של Mac OS X.

יכולות חדשות

הערות וסימונים על אזורי טקסט

מעתה, אפשר להוסיף הערות לקטעי טקסט; לא רק למקום מסויים בטקסט. 

למרות שתמיכה בכך הוגדרה במסמכים מסוג OpenDocument מגירסה 1.2, ובכך שיפרה את התאימות למסמכים מסוג OOXML, רק לאחרונה שולבה אפשרות זו ב-OpenOffice. 

פרויקט OSBA OOXML מכיל מימוש של תכונה זו, שמבוסס על שילוב העבודה שנעשתה על-ידי SUSE לטובת פרויקט OSBA זה - תיקונים סופקו על-ידי ALv2.

פרטים לגבי יכולת זו: 

  • הוספת הערה לקטע טקסט בתוך פיסקה;
  • הוספת הערה לקטע טקסט כלשהו;
  • הוספת הערה לקטעי-טקסט חופפים;
  • סימון הערות מסוג זה (חלק מפרויקט OSBA);
  • יצוא/יבוא של מסמכי ODF
    • תמיכה בסיסית בייבוא וייצוא (חלק מפרויקט OSBA, דרושים כמה תיקונים);
    • תמיכה בראשי-תיבות של מחבר המסמך (חלק מפרויקט OSBA, דרוש תיקון בקשר ל-ODF)
  • ייבוא OOXML
  • תמיכה בייבוא בסיסי (חלק מפרויקט OSBA);
    • ייבוא ראשי-התיבות של מחבר המסמך (חלק מפרויקט OSBA);
    • ייבוא שם מחבר ותאריך יצירת המסמך;

תמיכה ב-iAccessible2

ב-OpenOffice 4.1 למערכת-ההפעלה Windows שולבה תמיכה ב-iAccessible2, והופסקה התמיכה בגשר הנגישות שהיה מבוסס על Java עד הגירסה האחרונה. כתוצאה מכך, קיימת תאימות טובה יותר לקוראי-מסך כמו JAWS ו-NVDA. אפשרות זו תופעל באופן אוטומטי כאשר ברקע מופעל קורא-מסך תואם MSAA/IA2. מספר תיקונים ושיפורים שולבו ב-Write, Impress, ו-Calc. בסיכומו של דבר, OpenOffice ל-Windows משפרת את חוויית המשתמש לכבדי-ראייה, בהשוואה לגירסאות קודמות לה.

שיפורים ותוספות

עריכה נוחה יותר של שדות קלט

 ב-Writer, חוויית המשתמש בזמן עריכת שדות-קלט טובה יותר: כעת אפשר לשנות ישירות את תוכן השדה, וללא תיבת-שיח. הצבת הסמן בתוך שדה-הקלט מציירת מסגרת סביב השדה ומאפשרת עריכה, וניתן לעשות זאת בין אם המסמך מוגדר לעריכה, או לצפייה בלבד: 

לחיצה על Tab תקפיץ את מיקום הסמן לשדה-הקלט הבא, ולחיצה על Shift+Tab תקפיץ את הסמן לשדה-הקלט הקודם – כמקובל, במעבר בין תאים בטבלה. כדי להוסיף תו Tab לתוך שדה-קלט יש ללחוץ על Ctrl+Tab. 

גם בגירסה זו, שדות-קלט יכולים להכיל רק טקסט רגיל, ללא עיצוב מיוחד. לכן, שינויי עיצוב בשדה ישנו את מראה כל תוכן השדה.
מידע נוסף לגבי שיפורים בנושא זה מופיע ב-Wiki של הפרויקט: עריכה מקומית של שדות קלט

חיתוך תמונה אינטראקטיבי

החיתוך גרפיקה ב-Draw או Impress נוח ואינטואיטיבי יותר, עבור אובייקטים גרפיים מסויימים. עם זאת, אפשרות זו זמינה לאחר שהאובייקט הגרפי עבר מספר שינויים קטנים כמו שינוי גודל. בגירסה 4.0 התווספה אפשרות תצוגה-מקדימה של האובייקט לאחר חיתוך פשוט, אך גירסה 4.1 מאפשרת לראות כיצד תיראה הגרפיקה לאחר כל שינוי גרפי – סיבוב, עיוות, ושיקוף. אפשרות זו זמינה עבור כל סוגי הקבצים הגרפים, ונראית טוב בזמן ייצוא.

הדוגמא מראה חיתוך אינטראקטיבי של תמונה שסובבה ונחתכה תחילה, כך שרק החלק של מפת העולם יראה. 

שיפור בזמן ייבוא קובץ וגרירת תמונות לתוך המסמך 

בגירסאות קודמות הועלתה בעייה על-ידי אנשים: בכל פעם בה הוחלף אובייקט גרפי באובייקט גרפי אחר, משתמשים היו צריכים לזכור את מיקום וגודל האובייקט הגרפי הקודם, כדי לשחזר אותם עבור האובייקט הגרפי החדש. כתוצאה מכך, שופר תהליך הייבוא של תמונות ונתונים גרפיים (מקבצים או בעזרת גרירה ושחרור). כעת, התהליך זהה בכל חבילת-התוכנות Apache OpenOffice. המטרה העיקרית של שיפור זה, כאמור, נועדה לאפשר עבודה נוחה יותר בעת העתקת והדבקת חומרים ממסמכים קיימים או דפים שלמים מהם, וזאת על-ידי החלפת התכנים הגרפיים הקיימים. מגירסה זו, אפשר למשל להעתיק ולהדביק שקופיות בקלות, תוך החלפת התוכן הגרפי בהם, ללא שינוי הזווית שלהם, או מיקומם. באותו אופן, גם אובייקטים גרפיים ב-Writer ישמרו על התכונות שלהם לאחר ההחלפה. 

פעולות אלו עובדות בצורה זהה בכל חבילת-התוכנות Apache OpenOffice:

בעת שימוש בפקודת-התפריט יבא תמונה:

  • אם לא נבחר אובייקט גרפי כלשהו, אובייקט גרפי חדש יתווסף במקום בו נמצא הסמן (ללא שינוי); 
  • אם נבחר אובייקט גרפי כלשהו, התוכן הגרפי שלו יוחלף, ללא שינוי מיקום או זווית-הסיבוב שלו;
  • אם נבחר אובייקט של Draw, תוכן האובייקט החדש ישמש כסגנון מילוי של האובייקט שנבחר;
  • בחירת התכונה ״קשר״ בתיבת-השיח, בשתי האפשרויות לעיל, תיצור קישור לאובייקט הגרפי;

בעת גרירה ושחרור של אובייקט:

  • אם אין אובייקט גרפי באיזור שחרור האובייקט, יתווסף אובייקט גרפי חדש לאיזור זה;
  • אם קיים אובייקט גרפי באיזור שחרור האובייקט, תוכן האובייקט יוחלף, אך ללא שינוי מיקום או זווית-הסיבוב הקיימים;
  • אם קיים אובייקט של Draw באיזור שחרור האובייקט, תוכן האובייקט החדש ישמש כסגנון מילוי של האובייקט הקיים;
  • לחיצה על Ctrl+Shift בשני המקרים הראשונים לעיל תיצור קישור לאובייקט הגרפי;

שיפור בטעינה/יבוא תרשימי תלת-ממד

בעבר, מסמכים שהכילו תרשימים תלת-ממדיים עם המון נתונים גרמו להאטתה, עד כדי-כך שלא ניתן היה לייבא מסמך שהכיל תרשים עם 100x100x5 עמודות תלת-ממדיות. גירסה 4.1 מאפשרת לעשות זאת מעתה בשניות, ומאפשר לעבוד עם תרשימים מורכבים יותר:  

מסננים משופרים לקבצים עם גרפיקה וקטורית

בעבר, שינוי קבצים וקטוריים גרם להמרה של הקבצים הוקטוריים (SVG או Metafile) לקבצי תמונה רגילים, ולאבד בכך את יתרון האיכותשיש לקבצים וקטוריים, בעת הדפסה או יצוא ל-PDF. מגירסה 4.1, אובייקטים גרפיים מטופלים על-ידי מנגנון המשותף לכל התוכנות בחבילת OpenOffice, דבר התורם להתנהגות אחידה בין תוכנות החבילה, אך עיקר השינוי הוא בכך שקבצים וקטוריים ימשיכו לשמור על אופיים הוקטורי גם לאחר הפעלת המסננים הבאים:

  • המרה לגווני-אפור או שחור-לבן;
  • הוספת סימן-מים;
  • שינוי שקיפות;
  • שינוי ערכי RGB;
  • שינוי בהירות, ניגודיות, או תיקון Gamma;

לדוגמא, הפעלת מסנן גווני-אפור על קובץ SVG ישמור על איכותו ויראה כך:

מימין: שמירה על המידע הוקטורי של הקובץ הגרפי, בגירסה 4.1, גם לאחר הפעלת מסנן ״גווני-אפור״; משמאל: איבוד המידע הוקטורי לאחר הפעלת אותו מסנן בגירסאות קודמות.

שיפור זה בא לשפר את איכות הייצוא ל-PDF ואת איכות ההדפסה, כשעובדים עם קבצים גרפיים עם מידע וקטורי.

שמירה על הנתונים הגרפיים המקוריים

גירסאות קודמות של OpenOffice שינו לרוב את הנתונים הגרפיים שהוספו לקבצים. למשל, קובץ JPEG הומר לקובץ PNG עם ההוספה שלו למסמך, כשכל יישום בחבילת-התוכנות בוחר מה לעשות באופן עצמאי. הנושא שופר, ובגירסה 4.1 הטיפול בנתונים הגרפיים אחיד בכל התוכנות שבחבילה, תוך ניסיון לשמור, עד כמה שניתן, על הנתונים הגרפיים המקוריים. יתרון של שיטה זו הוא ביצירת קבצי ODF קטנים יותר, ובשמירה על איכות התמונות המקורית (במקרים מסויימים גם שמירה של קובץ JPEG מחדש, כקובץ מאותו סוג, עלולה להזיק לאיכות שלו). 

שמירה על הנתונים הגרפיים המקוריים תומכת בקבצים מסוג BMP, JPEG, PNG ו-GIF, וכן בקבצים עם גרפיקה וקטורית כמו SVG ו-WMF.

שיפורים בהעתקת והדבקת קבצים גרפיים

לפעמים משתמשים מעתיקים תמונה לתוכנת עריכה, ומשם מעתיקים אותה בחזרה ל-OpenOffice. גירסה 4.1 משפרת את הדרך בה אפשר להעתיק ולהדביק תכנים מסוג PNG בין תוכנות. מעתה, העתקה של אובייקט גרפי מ-OpenOffice לתוכנה אחרת תעבוד טוב יותר, כולל שמירה על שקיפות התמונה.

שיפורים אחרים

החלפת ספריות הצפנה וגישה לספר-הכתובות

הוחלף הקוד שאחראי על שירותי הצפנה וגישה לספר-הכתובות, וכעת נעשה שימוש בספריות NSS. אין לכך השפעה על משתמשים באופן כללי, אך שיפור זה מאפשר ליצור את התוכנה ולתחזק את הקוד בקלות רבה יותר. משתמשי התוכנה יושפעו רק בתחומים הבאים:

ב-Windows, אין תמיכה בהגדרת ספר-הכתובות של מערכת-ההפעלה כמסד-נתונים של OpenOffice.

באשף ספר-הכתובות של OpenOffice אין תמיכה בהגדרת ספר-כתובות של Thunderbird, אך קיימת תמיכה בקובץ CSV שיכול לשמש כתחליף לכך. משתמשי Thunderbird יכולים לייצא את ספר הכתובות שלהם כקובץ CSV בעזרת תפריט כלים > יצוא > כקובץ CSV.

אין אפשרות להתחבר לשרת LDAP מאובטח (בעבר, הוסרה כבר האפשרות להתחבר לשרת LDAP לא-מאובטח).

תכונות שאינן נתמכות עוד

אין יותר תמיכה במערכת ההפעלה Mac OS X 10.6 ומטה. בעקבות מעבר לתמיכה במע׳ הפעלה מסוג 64bit, גירסה 4.1 של OpenOffice תותקן על מערכת-הפעלה 10.7 Mac OS X ומעלה בלבד. ר׳ דרישות מינימום.

תיקוני באגים

רשימת תיקונים באתר ה-Bugzilla.

תמיכה בשפות אחרות

תרגומים

מגירסה זו, ניתן להשתמש ב-Apache OpenOffice 4.1 גם בשפות אלו: עברית (he), בולגרית (bg), דנית (da), הינדית (hi), תאילנדית (th), ונורבגית ספרותית (nb).

בגירסה זו, עודכנו התרגומים לשפות אלו: גרמנית (de), הולנדית (nl), ספרדית (es), פורטוגזית (pt), טורקית (tr), בסקית (eu), סרבית () וליטאית (lt). 

לרשימה מפורטת של כל השפות הזמינות: http://www.openoffice.org/download/other.html

מילונים

בגירסה 4.1, התווספו מילונים עבור פורטוגזית (pt-PT) וליטאית (lt), ועודכנו המילונים באנגלית (החלק המתייחס לאנגלית-בריטית בלבד), גרמנית (de), וגאלית (gd).

בעיות ידועות

במערכת-הפעלה Mac OS X מגירסה Mountain Lion או Maverick תופיע אזהרה על-ידי Gatekeeper בעת התקנת Apache OpenOffice 4.1.0, בניסיון של מערכת ההפעלה לשמור מפני התקנת תוכנות זדוניות. כדי לאפשר התקנה של תוכנות שהורדו מחוץ ל-App Store, אפשר לעיין במדריך הבא באתר התמיכה של החברה: http://support.apple.com/kb/HT5290.
בעקבות המעבר לתמיכה במערכת-הפעלה OS X מסוג 64 bit, הרחבות שנכתבו בשפת C++ יופסקו במנהל ההרחבות, ולא יעבדו בגירסה זו.

Apache OpenOffice 4.1.0 תומכת ב-Java 7; הגירסה המומלצת לשימוש בגירסה זו. אם יופיעו אזהרות כי גירסת ה-Java פגומה (ניצפה בעיקר ב-Windows 64bit), יש להוריד ולהתקין את חבילת ההתקנה  Microsoft Visual C++ 2010. אם הבעיות נשנות, יש להתקין את  הגירסה העדכנית ביותר של JRE 6. שם, יש להוריד את הקובץ "Windows x86 Offline 32-bit". לאחר מכן, יש לשנות את הגדרות OpenOffice בתפריט ״כלים – אפשרויות – OpenOffice – Java״. מידע נוסף מופיע בדיון זה

באופן זמני, מילונים נכללים רק בגירסאות המלאות שתורגמו, ולא בחבילות-השפה (בעייה 124423). בינתיים, אפשר להתקין את המילונים כהרחבות בעזרת תפריט ״כלים – מנהל ההרחבות״.

אין תמיכה ב-AudioVisual בגירסה Apache OpenOffice 4.1.0 למערכת-ההפעלה Mac OS X (בעייה 124800). כתוצאה מכך לא ניתן להוסיף צלילים ווידאו למסמכים, או להפעיל צלילים ווידאו ששולבו במסמכים. כדי לפתור בעייה זו אפשר להתקין דרך אתר ההרחבות תוסף Quicktime ל-Apache OpenOffice.

במקרים מסויימים, תמונות ששולבו ב-Writer מאבדות מאיכותן המקורית (בעייה 124717).


קבלת עדכונים מאיתנו

אנו מזמינים אותך להירשם לרשימת-התפוצה ANNOUNCE של Apache OpenOffice כדי לקבל הודעות חשובות כגון עדכוני מוצר ועדכוני אבטחה. להרשמה, יש לשלוח דואר-אלקטרוני לכתובת announce-subscribe@openoffice.apache.org.

בנוסף, אפשר גם לעקוב אחרי הפרויקט דרך TwitterFacebook ו-Google+.

  • No labels